-
by Биляна Панайотова
Изкуството на печенето.
18 000 кг кафе на ден не са много. 50 служители също не са много. Но тези малки числа правят Pera Coffee голямо. Защото всеки, който работи в компанията го прави със страст и гордост. И защото всичко се прави в името на качеството: от избора на най-добрата суровина до производството на различните смеси. През целия процес на печене, където е цялата история на Caffé Pera, започнала с първите пекарни на дърва, истински ритуал, изискващ високо майсторство.
През 1953 г. Бенито Пера инвестира всичките си спестявания в „Industria del caffè Pera Benito” (Кафе индустрия на Пера Бенито)“. От пристанището на Генуа кафето идва за печене в Алесандрия. Над цеха за печене е къщата, това е живот само за семейството и работата; в компанията е ангажирано цялото семейство, с малките деца, които играят между торбите от юта и изпълняват малки задачи, за да помагат на възрастните. Все още остават спомените за зеленото кафе, огромните торби, разтоварени от камиона, с екзотични имена: Santos, Java, Angola Ambriz AA, силният аромат, проникващ в дрехите. Историята на Caffé Pera е историята на една страст, вписана в ДНК-то на едно семейство и предадена на всички служители. Това е уникална смесица от душа и знание, която отличава продукта и маркира етапите в процесите на иновация.
Caffé Pera в дати
1967г. – Ново промишлено предприятие;
1981г. – Caffé Pera става акционерно дружество;
1983г. – Нов производствен процес за намаляване на замърсителите;
1987г. – Силози за съхранение;
2001г. – Преработка и повторна употреба на отпадъчни материали от завода за зелено кафе;
Между 80-те и 90-те години големи придобивания, които дават нов живот на важни традиции на италианското кафе: Kenya, Sorano, Dvisal, Nello, Varmont, Bonaventura и накрая, историческото кафе PIACENTINO, родено през 1916 г. във времена на героични начинания, и което през 1963г. изобретява предварително смляното кафе, пакетирано под вакуум.
2003г. – Арналдо Пера става президент на компанията;
През 2011 г. третото поколение на семейството се присъединява към компанията, с Алесандро в ролята на управляващ директор и със задачата да развива чуждестранни пазари.
2016г. – основана е TORREFATTORI ASSOCIATI SPA, нова компания, която притежава марките Pera, Caffè Boasi и Rostkafè.
Днес Caffé Pera разкрива и изнася аромата и културата на италианското кафе в различни страни по света. Проектират и произвеждат смеси за всички сектори: от кафе на зърна, през капсули, до традиционно. Много неща са се променили, но не и душата на компанията!