-
by tdjqmcaa
Еспресо на Международната Космическа Станция
МКС еспресо машина или МКСпресо (ISSpresso) е първата еспресо кафе машина, конструирана да се използва в Космоса.
Саманта Кристофорети пие еспресо в купола на МКС (2015)
Произведена е от Argotec и Lavazza в публично-частно партньорство с Италианската космическа агенция. Първото космическо еспресо кафе е изпито от астронавтката Саманта Кристофорети на 3 май 2015 година.]
На 30 септември 2017 г. италианският астронавт Паоло Несполи тества еспресо машината по случай международния ден на кафето.
ISSpresso на Международната космическа станция
НАСА казва, че технологията, използвана за разработването на тази джаджа, която в крайна сметка трябва да бъде бариста в микрогравитация, може да доведе до „нови или подобрени методи и техники за варене“ на Земята. Всяка напитка ще отнеме „няколко минути“, за да се приготви, според описанието на продукта.
МКСпресо машината е конструирана да подготвя еспресо кафе. Преди този експеримент в космоса е използвано само разтворимо кафе. Космонавтите могат да избират между следните опции: късо черно (30 ml), дълго черно (60 ml) и горещи напитки (чай или супа, 120 ml). Има и цикъл на изплакване (60 ml) за почистване на хидравличния кръг в края на цикъла на приготвяне. Възможността за изготвяне на супа подпомага рехидратирането на космическата храна.
Направени са редица модификации, за да може машината да прави прилична чаша кафе в микрогравитация. Тръбата за пара, която е изработена от пластмаса и трябва да издържи само 9 бара налягане на Земята, е заменена със стоманена версия, която може да издържи 400 бара налягане за използване в космоса.
Специални чаши за космоса, използващи капилярните сили. Снимката е направена на Земята.
МКСпресо машината дава възможност за изследване на някои физически явления, свързани с динамиката на флуидите в условията на микрогравитация при високо налягане и температура.