• Бърза поръчка: +359 888 390 347
  • Последвай ни
  • Безплатна доставка до офис на Спиди при поръчки над 100лв.
hario v60
  • by Биляна Панайотова
  • март 17, 2024
  • 306
  • 0

КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ НЕПОВТОРИМО КАФЕ С HARIO V60. ПРАВИЛА, СЪВЕТИ И МЕТОД В НЯКОЛКО ЛЕСНИ СТЪПКИ

HARIO V60 уреда за филтриране на кафе, който е може би най-много свързан с културата на специалното кафе, може да се забележи навсякъде, в офиси, по домовете, в кафенетата. Уреда носи името си от своята конусовидна форма, чиито стени сключват ъгъл от 60 градуса в основата си. Представен е за първи път през 2004 година от японската фирма HARIO. Въпреки относително късното си появяване на пазара на устройства за домашно приготвяне на кафе, V60 e считан за най-базовия и основен начин за сваряване на кафе.

Метода на сваряване се свежда до правилното правене на няколко ключови неща: осигуряване едновременното сваряване на цялото кафе; наливане на водата по определн начин и в достатъчно количество; и осигуряване на равномерно сваряване чрез правилно подготвяне на пласта смляно кафе.

Филтри

Препоръчваме използването на хартиени филтри, които улесняват постигането на сходни резултати при различните приготвяния, освен това позволяват да се използва по-фино смляно кафе. Най-добри резултати се получават от използването на бели (избелени) хартиени филтри производство на HARIO, кафевите, неизбелени филтри могат да предадат лек хартиен вкус на напитката, което не се харесва от повечето хора. Разбира се съществуват и качествени филтри производство на други компании.

Смилане на кафето

За HARIO V60 използваме средно до средно-фино смляно кафе, като най-добре е да започнете със средно и постепенно, с всеки следващ път да смилате една идея по-фино, докато не усетите леко суров и горчив вкус, последван от неприятен послевкус. Това се получава доста изненадващо и е знак, че сте смляли кафеените зърна твърде ситно. В този случай се връщате с една стъпка към по-едро смилане и това обикновено е достатъчно да останете в спектъра на приятния и сладък вкус. Като цяло, колкото по-фино е смляно кафето, толкова повече ще извлечете от него, което се дължи на увеличената площ на контакт между кафето и водата, също така водата ще тече по-бавно и ще разполагате с повече контактно време.

Време за приготвяне

Важно е да проследявате времето, за което приготвяте кафето. Внезапната промяна на това време обикновено може да се случи, когато смените кафето и е индикация за едрината на смилането. Това ви дава насока дали да смелите по-фино или по-едро следващия път, за получаване на по-приятна напитка. В най-общи граници процеса на сваряване трябва да трае между 3 и 4 минути и половина. Като това се отнася не само до това, колко бързо преминава водата през кафето, но също така и колко време ни отнема да добавим водата. Можем да увеличим времето на приготвяне, като наливаме водата много бавно, като така ще увеличим екстракцията на кафето.

Количество кафе

Друго важно нещо, върху което трябва да внимаваме е количеството на кафе, което използваме. Колкото повече е кафето, толкова по-бавно ще премине водата през него и ще увличи контактното време. Най-разпространената пропорция е 15 гр. за 250 мл. вода.

Предвид точните количества и пропорции, които трябва да се спазват, горещо препоръчваме да използвате електронна везна при приготвянето на вашето кафе с V60. Най-подходящи са специалните везни за филтрации, но и обикновена кухненска везна би свършила работа.

Метод на приготвяне на кафе с HARIO V60, стъпка по стъпка:

  1. Поставете устройството за приготвяне на кафе V60 върху кана. HARIO предлагат канички специално предназначени за тази цел. Поставете филтъра и го залейте с малко гореща вода. Това не само ще премахне евентуалния вкус на хартия, но и ще загрее устройството. Колкото по-светло изпечено е кафето, толкова по-горещи трябва да са повърхностите за контакт с него. Отстранете събраната в каничката вода. Поставете, каничката и уреда върху везната и тарирайте.

                Най-добре е да смилате кафето си точно преди да го използвате. Поставете смляното кафе в центъра на конуса. Направете с пръст или лъжица, малка дупка в центъра. Уверете се, че сте сложили правилно количество кафе спрямо количеството напитка, което смятате да приготвите и тарирайте.

  • Кипнете вода. Може да използвате специалните кани за заливане, които имат пригоден „gooseneck” чучур спомагащ за прецизно заливане. Някои електрически кани разполагат и с функцията за контролиране точната температура на водата, което е от ключово значение за вкуса на крайната напитка (но това е за по-напреднали).

Внимателно залейте кафето с малко вода. Целта тук е само да намокрим кафето, така че то да набъбне и да започне да освобождава въглероден двуокис – CO₂. Тази фаза се нарича „разцъфване“. Пропорцията е да се използва 2 гр. вода на всеки грам кафе.

  • След като залеете кафето с вода хванете уреда и го разклатете с кръгови движения. Целта е цялото кафе да се намокри. Ако се виждат бучки и балони, разклатете още малко. Оставете кафето да почива за 45 секунди. През това време, то ще набъбне като почиващо си тесто.

  • Сега пристъпете към първото основно заливане. Целта е да заливате около 30 секунди и в края на заливането 60% от цялата вода трябва да е била използвана. Конуса трябва да е почти пълен в края на заливането. Заливайте бавно, внимателно, с въртеливи движения, за да сте сигурни, че водата е разпределена равномерно. Изчакайте около 0:45 до 1:15 минути.

Съвет: Опитвайте се да не препълвате филтъра докато заливате с вода. Вместо това заливайте с лека скорост и внимавайте филтъра да не повече от три четвърти пълен!

  • Следващата стъпка е ново бавно заливане с продължителност 30 секунди. През това време трябва да излеете цялото оставащо ви количество вода. Заливайте бавно, внимателно, с въртеливи движения.

                Когато приключите със заливането вземете лъжица и разбъркайте с кръгови движения. След това внимателно разбъркайте и в обратната посока. Така ще попречите на кафето да залепне за стените на уреда.

  • Когато уреда е окло две трети пълен, го разклатете внимателно, това ще помогне пласта кафе да стане равен. Така ще получим еднаквост на напитката.

Изчакайте да се изцеди напълно, отстранете филтъра и остъка от смляното кафе и се насладете на вкусната напитка, която си приготвихте с уреда за филтриране на кафе HARIO V60!

Кана за сервиране на кафе

HARIO V60 примерна рецепта:

Смляно кафе:15 гр.20 гр.30 гр.
Фаза цъфтеж:30 – 40 гр. вода40 – 50 гр. вода60 – 80 гр. вода
Първо заливане:110-120 гр. вода150-160 гр. вода220-240 гр. вода
Второ заливане:100 гр. вода130 гр. вода200 гр. вода

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *