-
by Биляна Панайотова
AeroPress очарователния уред за приготвяне на кафе, достигнал емблематичен статус, сравнително рано в жизнения си цикъл.
Пусната на пазара през 2005 година, AeroPress е изобретение на Алан Адлер, който от своя страна има зад гърба си опит и успех с патента на Aerobie Flying Ring. Изглежда малко странно за преподавател в Станфордския университет със специалност аеродинамика, да се реши да изобрети уред за приготвяне на кафе. Той се захваща с това начинание, защото чувства разочарование от това колко е трудно да си приготвиш единична чаша кафе с добър вкус, на повечето домашни уреди за филтърно кафе, които са предназначени за приготвяне на цели кани. Първоначално изобретението му изпитва сериозни трудности да се наложи на пазара, но с навлизането по кафенетата по света, на тенденцията за приготвяне на единични чаши кафе през 2008, AeroPress постепенно се изтрелва във висините и от тогава е продала милиони бройки по целия свят.
Това, което прави AeroPress, толкова интересна е факта, че винаги доставя високо ниво на задоволство сред потребителите си. За много хора това е първия уред за приготвяне на единични дози кафе, процеса на приготвяне е забавен, а резултатите винаги са по-добри от това което са тествали преди.
Дизайна също е отличителен, като позволява относително лесно да се експериментира с различни варианти на приготвяне на кафе.
Имайки възможността да променяме само един от параметрите – едрина на смилане, време за сваряване или температура на водата, без да променяме другите, ни позволява по-добро разбиране на процеса по сваряване, както и окуражава експериментирането. Поради тази причина в електронното пространство има повече рецепти за Aero Press, отколкото за който и да е друг уред за приготвяне на кафе.
AeroPress се състои от полупрозрачна цилиндрична камера и бутало с херметично силиконово уплътнение, целия уред прилича на спринцовка. Филтърна капачка, която се звива в края на камерата, държи малък хартиен филтър. Уреда обикновено е окомплектован с мерителна лъжичка, фуния за пълнене на смляното кафе, бъркалка за разбъркване, и известно количество хартиени филтри. Металните филтри се предлагат срещу допълнително заплащане. Алън Адлър е известен с това, че не е склонен да внася много промени по изобретението си. Така с годините AeroPress реализира твърде малко подобрения както и нови продукти и аксесоари. През 2019-та се появява на пазара AeroPress Go, умален модел пригоден за пътувания, окомплектован с по-малко аксесоари и с термо чаша.
През 2021-ва година компанията получава финансиране от Tiny – Канадска холдингова група, която поема и контрол върху мениджмънта. От тогава започва и засиленто предлагане на нови модели и аксесоари. На пазара са пуснати моделите: AeroPress XL, AeroPress Clear (в различни цветове) и AeroPress Go Plus. Предлагат се и интересни аксесоари като органайзери, различни филтърни капачки, гарафи и т.н.
Уреда се произвежда изцяло в САЩ, от polypropylene без BPA (Bisphenol A).
Световния AeroPress шампионат е елиминационен турнир с няколко кръга, в който състезателите имат 5 минути за да приготвят кафе. Състезанието за първи път се провежда в Осло, Норвегия през 2008-ма година със само трима състезателя. Постепенно набира популярност като в момента се състои от хиляди състезатели от над 60 страни.
Начин на приготвяне на кафе с AeroPress:
- Поставете филтъра във филтърната капачка. За разлика от другите уреди, тука няма нужда да се мокри хартиения филтър, понеже площа му е твърде малка. Завийте филтърната капачка заедно с филтъра за цилиндричната камера и ги поставете върху чаша или кана за сервиране. Поставете всичко върху кантарче за филтрации. Добавете кафето и занулете кантара. Стандартно, за приготвяне на кафе използваме между 55 и 60 грама смляно кафе за литър вода. В тази рецепта ще използваме 11 гр. кафе. Смилането трябва да е средно до фино.
- Залейте с вода, като се уверите, че цялото кафе се е намокрило. В този случай използваме 200 мл. вода. Температурата на водата има голямо значение за вкуса на напитката. Самият Алън Адлър препоръчва да се използва вода с температура от 80°С. Приготвянето на кафе с по-ниска температура на водата, като цяло работи добре на голямо разнообразие от кафета. Ние обаче препоръчваме да се съобразявате със степента на изпичане на кафето. По правило светло изпечените кафета позволяват по-гореща вода (около 95°С), а тъмно изпечените кафета е добре да се сваряват с по-хладка вода (80-85°С).
- Поставете буталото на Вашата AeroPress в камерата, но все още не натискайте. Поставяйки буталото на мястото му, създаваме вакуум, който предотвратява изтичането на водата през филтъра. Изчакваме 2 минути.
- Държейки чашата/каната и уреда, внимателно повдигаме и леко ги разклащаме. Така ще се разбие коричката, която се е образувала на повърхността на камерата и повечето от кафето ще падне на дъното. Няма нужда от силно и агресивно разклащане. Преместете уреда, заедно с чашата/каната от кантарчето.
- Изчакайте още 30 секунди и можете да започнете да натискате. Натискайте леко, не трябва да използвате силата на тялото, само комфортно натискане с ръката. Пресирането трябва да продължи около 30 секунди (не се притеснявайте, ако има отклонения, по принцип по-бавно е по-добре).
- Натискайте, докато буталото стигне до кафето и не може да продължава напред. Издърпайте леко буталото, като това помага да се намали капенето от уреда.
- Отвийте филтърната капачка, натиснете буталото за да изкочи хапчето смляно кафе, измийте уреда и се насладете на напитката приготвена с AeroPress