-
by tdjqmcaa
Какво представлява кафеената смес или Miscela di Caffè
Сигурни сме, че сте чували или чели израза „кафеена смес“ (Miscela di Caffè превод от итал.) много пъти, но какво точно означава тя? Какви и колко вида кафе има?
Има повече от 120 вида кафе и десетки от тези видове са култивирани. От тези десетки само два са подходящи за търговски цели, видовете „Арабика“ и видовете “Канефора”, по-известни като „Робуста“.
При допира с небцето, двата вида се усещат изключително различно, което се дължи на тяхната генетика, органичен и физичен състав и различни методи на обработка, както и произхода на кафеените зърна.
“Арабиката” се характеризира със сладък и лек вкус, докато “Робуста” се противопоставя с решителен и силен дух.
Друга съществена разлика е съдържанието на кофеин в кафееното зърно. Кафето “Арабика” всъщност е с по-малко съдържание по принцип, което варира от 0,8% до 1,4%. Това го прави по-подходящо за консумация по всяко време на деня. От своя страна кафето “Робуста” има по-високо съдържание на кофеин, от 1,7% до 4%.
Визуално можете да разберете разликата между двата вида, като погледнете формата им. При “Арабиката” зърното е продълговато и централната бразда е с разширена S-образна форма, докато при “Робуста” зърното е кръгло, а централната бразда е права.
“Арабиката” обикновено се счита за по-качественото кафе, заради нейния деликатен и особен вкус, по-ароматен от този на “Робуста”. Чаша арабика оставя сладък вкус в устата, малко плодов, но и леко кисел. Цветът на кафето е с лешникова градация с червеникави нюанси. “Робуста”, от друга страна, има по-категоричен вкус – плътен, горчив и по-малко богат на ароматни нюанси. Цветът е по-тъмен.
Прието е да се създават смеси от тези два вида, като количествата варират в зависимост от това дали искате да получите по-силно или по-деликатно и ароматно кафе.