• Бърза поръчка: +359 888 390 347
  • Последвай ни
  • Безплатна доставка до офис на Спиди при поръчки над 100лв.
Чаша за топли напитки Weducer Refined Coffee/Cardamon
  • by Биляна Панайотова
  • ноември 28, 2023
  • 170
  • 0

Как се ражда идеята зад компанията.

2010 г. е: със своя американски военен филм The Hurt Locker Катрин Бигълоу става първата жена, удостоена с Оскар за най-добър режисьор. Лена Майер-Ландрут спечели конкурса за песен на Евровизия в Осло с „Satellite“. Испания стана световен шампион по футбол за първи път, а в Болцано, вратата към италианските Алпи, Юлиан Лехнер се наслаждаваше на третото си еспресо…

Днес Юлиан е основател и управляващ директор на Kaffeeform.

По това време – преди 13 години – той се оказва в края на следването си и търси подходяща тема за дипломната си работа. Юлиан учи интердисциплинарен дизайн в Свободния университет в Боцен-Болцано. В допълнение към обучението си той се наслаждава най-вече на културата на кафето в bella Italia. Той особено обича да прекарва почивките си от ежедневието в кафенета, наслаждавайки се на поне една чаша еспресо. Така се случи, че един ден той се запита какво се случва с утайката от кафе, която се генерира в големи количества от кафенетата. Би ли било възможно да се използва този ненужен отпадък за разработване на нов материал?

Този въпрос става обект на изследване на неговата дипломна работа. Целта беше не само да се разработи нов материал, но и директно да се създаде продукт от него. Какъв да бъде този продукт, беше очевидно: чаша за кафе, разбира се.

„Дълго мислих какво точно искам да направя по темата на бакалавърската си теза. И тогава, внезапно, в един миг, тя беше там – идеята – и не можех да спра да мисля за нея.“

И днес Юлиан си спомня точно какво е било най-после да има представа в каква посока ще тръгне дипломната му работа. „Въпросът дали и как да създам нов материал от използвана утайка от кафе също ме интересуваше много лично, защото се опитвах да живея възможно най-устойчиво в ежедневието си.“

Преди нещата наистина да започнат, Юлиан търси сравними референтни продукти, но не намира нищо. Така започва една вълнуваща фаза на експериментиране. Базиран изцяло на принципа проба-грешка, той изпробва различни начини за привеждане на утайката от кафе в твърдо състояние.

В търсене на подходящия свързващ агент Юлиан работи с растителни смоли, средновековни методи за залепване, глюкоза и различни восъци.

В процеса той трябва да приеме множество неуспехи: много проби от материали са порести, бързо се чупят, развиват пукнатини или се разтварят напълно веднага щом влязат в контакт с вода.

Към това се добавя и трудността при изсушаването на влажната утайка от кафе. Тя може бързо да образува мухъл, малко след събирането, което я прави негодна за съхранение. С целта си да създаде чаша за кафе от утайката от кафе, генерирана от кафенетата, Юлиан прекарва ден и нощ в университетското студио и дори собствената му кухня трябва да служи за много опити.

След три месеца интензивни експерименти Юлиан вече има в ръцете си първия прототип на чаша от утайка от кафе. Той я представя за първи път като част от дипломната си работа в университета в Болцано. Отговорът е невероятно положителен. Цялата концепция, идеята за използване на отпадъчен продукт за създаване на нов, устойчив материал, вдъхновява мнозина. По онова време Юлиан все още не знае, че това е поставило основата на Kaffeeform…

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *